3.10.2009

Prada Transformer by OMA





Ο αγαπητός Rem Koolhaas και οι OMA, σχεδιάσανε αυτό το pavilion για την PRADA. Το cultural pavilion, θα γυρίσει τον κόσμο και θα μπορέσει να φιλοξενήσει πολλά διαφορετικά events, χάρη στο έξυπνο σχήμα του το οποιο ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης του στο έδαφος (κάθε μια από τις πλευρές έχει διαφορετικό σχήμα), μεταμορφώνει το layout και την χρήση του! Πανέξυπνο!

Το υπόλοιπο άρθρο στο αγαπητό Dezeen Blog.

4 comments:

missmurple said...

hm...impressive.

mamute said...

ontws einai entypwsiako alla de exw apofasisisei akoma, an einai k kalais8hto, sta dika mou matia toulaxiston.
exw k kapoia alla 8emata me ayth th kataskeyh.. praktika: pws metaferetai ayto to pragma? fainetai terastio...
to klwtsaei apth mia o king kong k to pianei apthn allh o godzila? :P

monospace said...

The good is not a category that interests me.
— Rem Koolhaas

:) Νομίζω προσωπικά ότι η ομορφιά της συγκεκριμένης κατασκευής είναι ως προς την πολυχρηστικότητα της. Αν μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να το κάνουμε αυτό στα σπίτια μας και στα διαμερίσματα που μένουμε, θα είχαμε μέχρι και πέντε φορες περισσότερο χώρο να εκμεταλλευτούμε. :)

Όσο για τον τρόπο μεταφοράς, νομίζω ότι πράγματι κάτι παίζει με τον godzilla!

mamute said...

:) Αναμφισβήτητα η πολυχρηστικότητα έιναι κάτι πολύ σημαντικό σε οτιδήποτε μπορεί να βρει εφαρμογή.
Όταν όμως ονομάζεις την αλλαγή της πλευράς ενός πολύεδρου :transformation, νομίζω ότι υποβιβάζεις την αρχική σου ιδέα, τουλάχιστον.
Πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται με τη βοήθεια γερανών (φαντάζομαι, γιατί δεν είδα στα site που αφορούν στο project, τον τρόπο που γυρνάει αυτή η κατασκευή) αλλάζεις κατα πολύ το περιβάλλον που την πλαισιώνει κ τη μεταμορφώνεις σε κάτι, που κάθε άλλο παρά κομψό κ αρχιτεκτονικά αποδεκτό είναι.
Σίγουρα ο Rem δεν είναι ένας συμβατικός αρχιτέκτονας κ η σκέψη του είναι έτη μπροστά, αλλά το συγκεκριμένο concept έχει πέσει στην αντιληψή μας κ στο παρελθόν, με πρωτοπόρους για μένα, τους Archigram (αυτούς τουλάχιστον σκέφτηκα όταν πρωτοείδα το post).
Anyway το συγκεκριμένο δεν λειτουργεί καλά στο μυαλό μου κ από τα όσα έχω δει από Rem κ ΟΜΑ, δε θα το κατέταζα στις καλύτερες δουλειές τους.
Επίσης αν κρίνω από τις εικόνες της παρουσίασης (που πάλι είναι σε χαμηλότερα standard από αυτά που έχω συνηθίσει να βλέπω από αυτούς) μάλλον πρόκειται για πρώιμο στάδιο, οπότε we ‘ll wait and see!
Οπως και να ‘χει πάντως respect για αυτά που μας έχουν δώσει κ σίγουρα θα μας δώσουν στο μέλλον :)

πατρίδα θρησκεία σουβλάκι με πίτα Datsun Adidas και Χάνι της Γραβιάς