12.16.2008

ΕΓΩ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάποιοι με ονομάζουν εξουσία, αλλά εμένα μ’ αρέσει περισσότερο να με λένε Σύστημα. Ακούγεται πιο σοφιστικέ. Υπάρχω από την πρώτη στιγμή του σύμπαντος και θα πάψω να υπάρχω όταν ξυπνήσει κι ο τελευταίος πολίτης αυτού του κόσμου.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σου φτιάξω νοσοκομεία για να δείξω το ανθρώπινο πρόσωπό μου. Αλλά θα τα κάνω λίγα και μικρά, για να έχω την ευχαρίστηση να σε δω να πεθαίνεις στο ράντζο έξω από την εντατική, με το φακελάκι στο χέρι. Θα σου φτιάξω σχολεία, όχι για να σε μορφώσω, αλλά για να στρεβλώσω τη γλώσσα σου και με αυτή να φτωχύνω τη σκέψη σου. Θα μπασταρδέψω την ιστορία σου για να μην έχεις παρελθόν, μόνο μέλλον που θα ανήκει σε μένα.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα έχω πάντα το μάτι μου επάνω σου. Θα βάλω πρώτα τα Μέσα μου, τα κανάλια μου και τις εφημερίδες μου, να σε μάθουν να παρακολουθείς και να παρακολουθείσαι και μετά θα βάλω παντού κάμερες, θα εισβάλω στην προσωπική σου ζωή, θα καταργήσω ακόμη και τις ποιο δικές σου στιγμές, μέχρι να φτάσω να κλέψω και τη σκέψη σου ακόμη.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σου μάθω ότι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι τα λεφτά. Θα σε βομβαρδίσω με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και θα σε βάλω να δανειστείς για να τα αγοράσεις. Θα χρωστάς στις τράπεζες, στα πολυκαταστήματα, στο δημόσιο, παντού. Θα ξέρω τι έχεις στο πορτοφόλι σου και που τα ξόδεψες. Όσα σου περισσεύουν θα στα πάρω με το χρηματιστήριο. Και όταν δεν θα έχεις πια να με πληρώσεις θα κατάσχω ως και την περιουσία των γονιών σου. Θα σε μάθω να ζεις με δανεικά και να μου χρωστάς πάντα.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σε υποχρεώσω να δουλεύεις για ένα κομμάτι ψωμί, αφού πρώτα μου φιλήσεις την κατουρημένη μου ποδιά. Θα δουλεύεις μέχρι να φύγεις από αυτή τη ζωή. Και αν κάποιος από εσάς γλιτώσει και φτάσει στη σύνταξη θα του δίνω τόσο λίγα χρήματα, που θα προτιμά να είχε πεθάνει μια φορά, αντί να πεθαίνει κάθε μέρα.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα φτιάξω κι άλλες εξουσίες γύρω μου. Μια για να κάνει τους νόμους που θέλω, μια για να σε δικάζει όπως θέλω και μια για να με ελέγχει όταν εγώ θέλω. Θα φτιάξω και μηχανισμούς για να σε αναλαμβάνουν όταν σκεφτείς να με αμφισβητήσεις. Θα σου διδάξω να με φοβάσαι. Να με φοβάσαι σε όλες τις βαθμίδες της ζωής σου. Να φοβάσαι το δάσκαλο, τον επιλοχία, το μπάτσο, το αφεντικό, το γείτονα, το Θεό.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα δηλητηριάσω κάθε χαρά σου. Ακόμη και την στιγμή της απόλυτης ελευθερίας σου, τη ώρα που κάνεις έρωτα, θα τη μολύνω. Θα σε αναγκάσω να κλειστείς στο σπίτι σου, να ξέρω που είσαι. Θα σε καθηλώσω μπροστά από την τηλεόραση και θα σε ταΐσω τόσο πολύ υποκουλτούρα που θα νομίζεις ότι αυτό είναι ο πολιτισμός σου.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σε κάνω οπαδό. Θα σε οδηγήσω να αγαπήσεις μια ομάδα, να τη λατρέψεις. Αλλά επειδή αυτό θα σου δώσει χαρά, θα σου μάθω ότι δεν είναι όλοι οι οπαδοί ίδιοι. Κάποιοι θα είναι δικοί μου. Κτήμα μου. Κομμάτι δικό μου. Σ’ αυτούς θα δίνω τίτλους και διακρίσεις, γήπεδα κι εγκαταστάσεις, ατιμωρησία και αλάθητο. Όσοι θα τα ‘χουν καλά μαζί μου θα προοδεύουν, θα θεωρούνται παιδιά ενός ανώτερου θεού.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Όταν εγώ θα βρίζω από το μπαλκόνι θα με λένε αρχηγό, όταν εσύ βρίζεις στο γήπεδο θα σε λένε αλήτη. Όταν εγώ, σαν πρόεδρος μιας δικιάς μου ομάδας, απειλώ και εκβιάζω, θα με λένε μάγκα. Όταν εσύ κρεμάσεις ένα πανό που δεν θα μου αρέσει, θα νοιώσεις την οργή μου. Όποιος κρατάει πυρσό για να με αποθεώνει, θα τον διορίζω στο Δημόσιο και θα τον βάλω στους μηχανισμούς μου. Όποιος κρατάει πυρσό χωρίς την άδειά μου θα μπαίνει φυλακή.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σου απαγορεύσω να ταξιδεύεις για την ομάδα σου. Θα σε κρατάω δέσμιο στα όρια του γηπέδου σου, γιατί δεν γουστάρω να μπω στο κόπο να σε ελέγχω. Αν κάποιος μου ξεφύγει θα φροντίσω να τραβήξει τα πάνδεινα. Να μείνει εκεί. Να μη γυρίσει.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα αμαυρώσω το όνομά σου με όλους τους τρόπους. Θα σε κυνηγήσω ακόμη και για το ότι υπάρχεις. Θα πετάξω το προσωπείο του δημοκράτη. Θα καταργήσω το σύνταγμα και τους νόμους που έκανα το λάθος να σου παραχωρήσω. Θα φτιάξω νέους και σκληρότερους νόμους στα μέτρα μου. Για ψύλλου πήδημα θα σε φορτώσω κατηγορίες, θα σε στείλω στο κάγκελο, θα σου στερήσω κατακτημένα δικαιώματα δεκαετιών, θα σου φερθώ χειρότερα κι από δολοφόνο.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα φτιάξω στρατούς να καταστέλλω κάθε εξέγερσή σου, μικρή ή μεγάλη. Άμα τολμήσεις να σηκώσεις κεφάλι θα σε λιανίζω όπου σε βρω. Θα σε δέρνω στο γήπεδο, στο δρόμο, στο εργοστάσιο, στο σχολείο. Δεν με ενδιαφέρει η ηλικία σου. Αδιαφορώ αν είσαι 15 ή 45 ή 85 χρονών. Θα νοιώσεις το κτύπημα του γκλομπ μου στην πλάτη σου. Θα σε βουλιάξω στον πιο απύθμενο πόνο: ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ.

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σε κάνω μικρό, ασήμαντο. Ένα φοβισμένο, σιδεροδέσμιο, πειθήνιο ανθρωπάκι. Θα γεννιέσαι για μένα, θα δουλεύεις για μένα, θα πεθαίνεις για μένα. Θα σε κάνω ένα κομματάκι μου. Με δύο παιδιά, τρία δάνεια, προσημειωμένα όνειρα, βαλτωμένη ζωή, σάπιες ελπίδες, γιγάντιους φόβους, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και τραυματισμένες χαρές.

Δεν θέλω να ξεκολλήσεις από τον καναπέ σου, δεν θέλω να μορφωθείς εσύ και τα παιδιά σου, δεν θέλω να ξέρεις τα δικαιώματά σου, δεν θέλω να ανοίξεις τα μάτια και το μυαλό σου.

Γιατί τότε θα σε φοβάμαι.
Γιατί τότε δεν θα μπορώ εύκολα να σε βάλω σε καλούπια.
Γιατί τότε θα μπορείς να κρατάς μια ανοικτή χαραμάδα για να μου ξεφύγεις και να πετάξεις στο όνειρό σου.

PAOKWORLD, 11/12/2008


4 comments:

mao tse tung said...

ΜΠΑΟΚ ΡΕ ΜΠΑΟΚ! οχι παίζουμε! Nice one cube

monospace said...

Χαίρετε. Είμαι το ΣΥΣΤΗΜΑ. Θα σε κάνω οπαδό. Θα σε οδηγήσω να αγαπήσεις μια ομάδα, να τη λατρέψεις. Αλλά επειδή αυτό θα σου δώσει χαρά, θα σου μάθω ότι δεν είναι όλοι οι οπαδοί ίδιοι. Κάποιοι θα είναι δικοί μου. Κτήμα μου. Κομμάτι δικό μου. Σ’ αυτούς θα δίνω τίτλους και διακρίσεις, γήπεδα κι εγκαταστάσεις, ατιμωρησία και αλάθητο. Όσοι θα τα ‘χουν καλά μαζί μου θα προοδεύουν, θα θεωρούνται παιδιά ενός ανώτερου θεού..

Αυτό εδώ να το σχολιάσω τώρα ή να το αφήσω να περάσει έτσι?
Όχι τίποτα άλλο αλλα δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι ζητάμε εδώ. Να μας αφήσει να είμαστε οπαδοί? Αυτό αντιτίθεται με την βασική λογική του κειμένου.
Τα μπερδέψανε λίγο τα αλάνια ρε.

Εγώ προτείνω να καταργηθεί το ποδόσφαιρο. Αρκετά!

George Kazzz said...

Δεν τα μπερδέψανε καθόλου, φίλε μου ... όποιος πάει γήπεδο καταλαβαίνει ...

monospace said...

xex, egw rwtaw kata bathos, poios o logos tou na phgeneis ghpedo etsi opws einai ta pragmata, alla tis apanthseis ligo poly tis kserw kai den kserw kai ti na pw apo ekei kai pera.
Einai mia syzhthsh pou pote den teliwnei kai kamia pleyra den ypoxwrei, opote I shall stop it here and now! :)

πατρίδα θρησκεία σουβλάκι με πίτα Datsun Adidas και Χάνι της Γραβιάς