11.15.2010

Απαιτήσεις για ένα άλλο Αύριο

Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Καμίνης βρέθηκαν στο μάτι μιας υπέρβασης. Όχι τόσο δικής τους, όσο όλων όσων, έξω από κομματικές επιταγές και κατευθύνσεις, αποφάσισαν να στηρίξουν κάτι που μοιάζει πρωτοφανές για τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας: την ανεξαρτητοποίηση της διαχείρισης τους από κομματικούς μηχανισμούς και την εγκαθίδρυση του πολίτη στον πυρήνα της αυτοδιοίκησης. Ρομαντική προσέγγιση; Ίσως, αλλά σε καμιά περίπτωση μη-ρεαλιστική, μια που σήμερα ξυπνήσαμε με το Γιάννη και το Γιώργο δημάρχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πριν λοιπόν διάφοροι αυτόκλητοι κομματικοί «νικήτες» αρχίσουν να κατασπαράζουν την ελπίδα που οι νίκες αυτές σηματοδότησαν, ας καταγράψουμε τι κατ’ ελάχιστο αναμένουμε από την υπέρβαση αυτή ως πολίτες και τι απαιτούμε και από τους δύο:

1. Πλήρη και Απόλυτη Διαφάνεια: Ξεκινήστε την καταγραφή απο τώρα. Επειδή την κασσέτα παραλάβαμε χάος την ξέρουμε απέξω πριν καν παίξει, φροντίστε να μας δώσετε τεκμηριωμένα στοιχεία και ξεκάθαρη αναφορά για το τι έχετε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Να το πούμε τεχνοκρατικά; Αναλύστε μας την υφιστάμενη κατάσταση. Δεν σας δίνουμε καμία περίοδο χάριτος: σας κάναμε τη χάρη να σας εκλέξουμε για να σταματήσουμε να κάνουμε χάρες σε πολιτικούς και να αναμένουμε να μας τις επιστρέψουν. Αν οι υφιστάμενες δημοτικές αρχές δεν σας βοηθούν σε αυτό το πολύτιμο χρονικά διάστημα μέχρι την επίσημη έναρξη της θητείας σας (1/1), καταγγείλτε ονομαστικά αλλά χωρίς εμπάθειες ποιός και πως το κάνει και φροντίστε για τις νόμιμες κυρώσεις αν και όπου υπάρχουν. Μόλις με το καλό αναλάβετε, ξεκινήστε από την επόμενη την πλήρη και αδιάκριτη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων (οικονομικών, αποφάσεων, αναθέσεων) στο διαδίκτυο αλλά και στα λοιπά μέσα ενημέρωσης. Αν δεν το κάνετε αποτύχατε πριν ακόμη ξεκινήσετε.

2. Αξιοκρατία και Ανοιχτή Πρόσβαση σε Όλους: Καταρχήν επιλέξτε τους συνεργάτες σας αξιοκρατικά και με κριτήρια που αφορούν στο έργο που έχουν να υλοποιήσουν. Χωρίς κολλητιλίκια, εξυπηρετήσεις αλλά και κομματικούς ευνουχισμούς. Μην τυχόν δημιουργήσετε κλίκες, φέουδα, αυλές και παρατρεχάμενες ουρές που θα διαβρώσουν την εμπιστοσύνη μας. Κερδίστε με τη στάση σας αυτή και όλους όσους δύσπιστα, αλλά και πολύ δικαιολογημένα σε πολλές περιπτώσεις, απείχαν. Μη ξεχνάτε ότι είστε μεν δήμαρχοι, αλλά μιας ελάχιστης μειοψηφίας που ακόμα και αυτή σε πολλές περιπτώσεις σύρθηκε με βαριά καρδιά στο παραβάν: το μεγαλύτερο σας χρέος είναι αυτό απέναντι σε αυτούς που απείχαν. Ανοίξτε τις δομές και τις λειτουργίες του δήμου σε όλους ανά πάσα στιγμή και κάντε μας να νιώσουμε ότι ο δήμος ανήκει έμπρακτα σε μας.

3. Μελέτη και Στρατηγικός Σχεδιασμός: την επιταγή που λάβατε να διοικήσετε τις πόλεις μας, τη λάβατε τη στιγμή που η ΤΑ είναι αντιμέτωπη με τη θεσμική της μετάλλαξη. Ο Καλλικράτης σηματοδοτεί μια σοβαρή ανακατονομή (καλή ή κακή, άλλη υπόθεση..) των αρμοδιοτήτων σας. Φροντίστε να μάθουμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό, όχι εκ του αποτελέσματος, αλλά με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που θα μας βοηθήσει τόσο να σας στηρίξουμε όσο και να σας ελέγχουμε σε κάθε σας βήμα. Σχεδιάστε και ενημερώστε μας για το πως και προς τι το κάνετε. Δε θα συγχωρήσουμε προχειρότητες, αυθαίρετες αποφάσεις, ατεκμηρίωτες πρωτοβουλίες που επηρέαζουν την καθημερινότητα μας. Για να το πετύχετε αυτό μελετήστε, διαβάστε, ενημερωθείτε: από σήμερα κι όλας, ακατάπαυστα, με προσοχή, με καθαρό μυαλό και συνέπεια. Αποφύγετε τα δημοσιοσχετίστικα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και δείξτε μας ότι εισάγετε ένα άλλο Λόγο και ένα άλλο ύφος όταν μας μιλάτε για τη διαχείριση και τη διαμόρφωση της πόλης μας και της ζωής.

Γιώργο και Γιάννη, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν αποδέχτηκε τα πολιτικά σας προγράμματα. Επειδή όμως στην ελάχιστη, ευνουχισμένη από τη λαίλαπα της επικοινωνίας και θολή από τον πολιτικό ορυμαγδό προεκλογική περίοδο, οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να κατανοήσουν τι αυτά ορίζουν, φροντίστε να μάθουμε και γρήγορα. Και πιστέψτε μας ότι αν προδώσετε τις ελπίδες μας, με όση ετοιμότητα και αμεσότητα μας βρήκατε στο πλάι σας, με άλλη τόσο και ακόμη περισσότερη θα μας βρείτε απέναντι σας. Έχετε μια χρυσή ευκαιρία να εγκαθιδρύσετε μια πολιτική που στον στον πυρήνα της κατοικεί ο ανώνυμος πολίτης. Μην την σπαταλήσετε, θα μας εξαγριώσετε.

Σιδέρενια Μυαλά και Καλή Δύναμη!

 

Posted via email from no/thinking

No comments:

πατρίδα θρησκεία σουβλάκι με πίτα Datsun Adidas και Χάνι της Γραβιάς