10.14.2009

Υπερβόρειες διαθλάσεις της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

Δανία – Νορβηγία – Σουηδία – Φινλανδία

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του εγκαινιάζει, από το φθινόπωρο 2009, ετήσιους κύκλους διαλέξεων και εκθέσεων διεθνούς αρχιτεκτονικής με τον πρώτο να αφορά τις Βόρειες χώρες, ή με την ευρύτερη έννοια την αρχιτεκτονική της Σκανδιναβίας (Δανία-Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία).

Είναι γνωστό ότι η αρχιτεκτονική και γενικότερα το ντιζάιν των χωρών αυτών έχουν αποτελέσει διεθνές παράδειγμα ήδη από τη δεκαετία του 1930 και μεταπολεμικά έχουν επηρεάσει μοναδικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με το τοπίο, μέσα από την υιοθέτηση ενός αμιγούς αλλά ποτέ ακραίου ή αντιλειτουργικού μοντέρνου ιδιώματος. Η αρχιτεκτονική επίσης των χωρών αυτών διδάσκει πώς μπορεί κανείς να είναι τοπικός και να διατηρεί παραδοσιακές αξίες μέσα από την υιοθέτηση ενός απέριττου μοντέρνου σχεδίου που δεν αγνοεί ή καταστρέφει το περιβάλλον αλλά το προστατεύει και το αναδεικνύει. Με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον, με τη σειρά του, αναδεικνύει της αρχιτεκτονική σε μια αμφίδρομη και αρμονική σχέση.

Μετά τις μεγάλες ιστορικές μορφές της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής (Aalto, Asplund, Saarinen, Jacobsen, Utzon), το σημερινό αφιέρωμα επικεντρώνεται στους σύγχρονους πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής των Βόρειων χωρών. Θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από διάσημους σήμερα σκανδιναβούς αρχιτέκτονες την ανάλυση του έργου τους και να διαπιστώσουμε την ποικιλία των προσεγγίσεων, των σχεδιαστικών επιλογών, των γλωσσικών ιδιωμάτων, των τεχνικών λύσεων και των σχέσεων με το τοπίο που συνθέτουν το παλίμψηστο μιας από τις πιο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη στο επίπεδο της ανάπτυξης της αρχιτεκτονικής ποιότητας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει σαφέστερη και η σημερινή σχέση της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής με ό,τι θεωρείται σήμερα διεθνής πρωτοπορία, ενώ αντίστροφα θα έχουμε μια καλή ευκαιρία για να προβληματιστούμε ακριβώς γύρω από τις αλήθειες και τους μύθους της πρωτοπορίας αυτής. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της κοινωνίας των πολιτών, τη συνείδηση ευρύτερα της κοινωνικής ευθύνης που συνεπάγεται η άσκηση της αρχιτεκτονικής σε αυτές τις χώρες. Με δυο λόγια, οι εκδηλώσεις θα είναι μια καλή αφορμή για να αναρωτηθούμε για άλλη μια φορά ποια είναι η ουσία της αρχιτεκτονικής και ποια είναι η κοινωνική της σκοπιμότητα.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Διαλέξεις / αμφιθέατρο Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς, ώρα 19.30
14/10/2009 Bolle Tham & Martin Videgardh Hansson
25/11/2009 Kimmo Kuismanen
15/12/2009 Ketil Thorsen (Snøhetta)
13/01/2010 Pekka Helin
10/02/2010 Gert Wingårdh
10/03/2010 Arne Henriksen
21/04/2010 B.I.G – Bjarke Ingels Group
19/05/2010 Lundgaard &Tranberg

Εκθέσεις
15/12/2009 Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική 2000-2005 (Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο οδού Πειραιώς)
15/12/2009 Νέα Όπερα του Όσλο (Snøhetta)
16/09/2010 Building Sustainable Communities - Danish Architects and Engineers for the Global Compact


via elculture

1 comment:

mamute said...

ayth h synanthsh akougetai poly endiaferousa... well done!

πατρίδα θρησκεία σουβλάκι με πίτα Datsun Adidas και Χάνι της Γραβιάς