11.12.2007

Feedreaders & RSS

Αποφάσισα να γράψω αυτό το post απλά για ενημέρωση σχετικά με τα RSS, atom κτλ feeds που συνήθως βλέπουμε τριγύρω αλλα πολλοί από εμάς (από ότι διαπιστώνω) δεν ξέρουμε καν τι κάνουνε..
Ανακάλυψα μόλις πριν από κάποιους μήνες τα feedreaders και η αλήθεια είναι ότι μου λύσανε τα χερια (ή μου τα δέσανε ακόμη περισσότερο). Ξεκίνησα από το googlereader, ένα πρόγραμμα το οποιο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν και μέσω αυτού να χρησιμοποιήσετε όλα αυτά τα feeds που βλέπετε σε κάθε σελίδα.

Ένας feedreader είναι ένα προσωπικό inbox το οποιο σας κάνει ειδοποιεί για οποιαδήποτε αλλαγή, νέο post, update, καινούργιο θέμα σε news κτλ, το οποιο ανέβηκε σε κάποιο site που έχετε κάνει subscribe.

Έτσι λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε subscribe στα post του trainstorming (λέμε τώρα, σιγά μην θέλετε να κάνετε..), τότε το μονο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπάκι RSS στην κορυφή της σελίδας. Αυτό με την σειρά του θα σας πάει μέσα σε μια πολύ γρηγορη διαδικασία που θα σας ζητήσει σε ποιον reader θέλετε να κάνετε subscribe.

Εάν λοιπόν έχετε ανοίξει λογαριασμό στο googlereader για παράδειγμα, τότε επιλέγετ
ε αυτό και πλέον θα ειδοποιήστε για οποιοδήποτε νέο post έγινε, λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του!
Φανταστείτε τώρα να κάνετε subscribe σε όλα τα site που τσεκάρετε καθημερινά ή εβδομαδιαία ή όσο τακτικά τα τσεκάρετε τέλος πάντων, και στα χερια σας, θα έχετε ένα inbox γεμάτο με όλα τα νέο posts σε οποιοδήποτε blog, site ή news channel θέλετε. Ο χρόνος που κερδίζεις είναι απίστευτος, μπορείς να σώζεις ενδιαφέροντα άρθρα χτίζοντας μια βιβλιοθήκη από θέματα, easy search σε οποιοδήποτε παλιό post, sharing, emailing κτλ κτλ κτλ..

Φυσικά, αν το καλοσκεφτείς είναι ακόμη ένα πράγμα να τσεκάρεις και για αυτό υπάρχουνε άλλες απαντήσεις, που οδηγούνε σε νέα προβλήματα και πάει λέγοντας.
Απλως σκέφτομαι ότι το web έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει τόσο πολύ σε περιεχόμενο, τρόπο επικοινωνίας, interface blah blah blah. Ακούγεται λογικό λοιπόν να πρέπει να χρησιμοποιούμε καλύτερα εργαλεία για να το χειριζόμαστε ευκολότερα και γρηγορότερα ή τουλάχιστον να το ακολουθούμε.

Αν τώρα δεν σας ενδιαφέρει καθόλου, γουστάρετε το ρομαντικό surfing ή δεν ασχολείστε με τα updates συγκεκριμένων site τότε fair enough κλικ away.
Αν πάλι ενδιαφέρεστε περισσότερο, τότε πατήστε εδώ.


Και κάτι άλλο..
-----------------------------------------------
Να επισημάνω ότι το google reader είναι μονο ένα από τα πολλά readers που μπορείτε να βρείτε στο net. Το προτιμώ γιατί είναι online και άρα μπορώ να τσεκάρω τα feeds μου από οποιοδήποτε υπολογιστή (γραφείο, σπίτι κτλ). Η αλήθεια είναι ότι δοκίμασα να χρησιμοποιήσω πολλά αλλα, αλλα δεν με ικανοποιήσανε. Όσοι από εσάς έχετε ήδη το googlereader όμως, ίσως σας ενδιαφέρει ένα fresh look που το βρήκα πολύ πολύ nice.

πατρίδα θρησκεία σουβλάκι με πίτα Datsun Adidas και Χάνι της Γραβιάς